Τρίτη 16 Απριλίου 2013

ΘΕΣΕΙΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ

 ΘΕΣΕΙΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ

Του Νίκου Τουλουπίδη




ΤΦ = Τερματοφύλακας
Είναι ο τελευταίος παίκτης που αμύνεται σε μία ομάδα. Είναι αυτός που κατευθύνει την ομάδα όταν αυτή αμύνεται και μιλάει συνέχεια στους συμπαίκτες του για να τοποθετηθούν σωστά ή να διορθώσουν τα λάθη τους. Γνωρίζει πολύ καλά την τακτική της ομάδας και το τι πρέπει να κάνει κάθε παίκτης. Έχει πολύ καλή επικοινωνία με τους παίκτες.

ΛΙΜ = Λίμπερο
Είναι ο παίκτης που παίζει πίσω από τους αμυντικούς. Είναι αυτός που καθαρίζει όλες τις δύσκολες φάσεις. Καλύπτει τα λάθη των υπόλοιπων αμυντικών. Κατευθύνει όλους τους παίκτες και είναι μαχητικός. Συνήθως δε χρειαζόταν να έχει καλή τεχνική. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο εμφανίζεται σπάνια, καθώς προτιμάται η άμυνα ζώνης με δύο κετρικούς αμυντικούς.

Κ-ΑΜ = Κεντρικός Αμυντικός (Στόπερ)
Συνήθως κάθε ομάδα χρησιμοποιεί δύο παίκτες σε αυτή τη θέση. Αυτοί οι παίκτες συνεργάζονται άψογα. Λειτουργούν σαν τον τοίχο που εμποδίζει τους αντιπάλους να μπουν εύκολα στην περιοχή και να δημιουργήσουν ευκαιρία. Είναι άριστοι στην άμυνα και στην επίθεση. Έχουν πολύ καλή τεχνική και πρέπει να έχουν άριστη μεταβίβαση (πάσα) τόσο μικρή (χαμηλή) όσο και μεγάλη (ψηλή). Επίσης έχουν άριστη φυσική κατάσταση.

Δ-ΑΜ = Δεξής Αμυντικός (Δεξί Μπακ)
Α-ΑΜ = Αριστερός Αμυντικός (Αριστερό Μπακ)
Είναι οι ακραίοι αμυντικοί που καλύπτουν ο καθένας τη πλευρά του. Είναι πολύ καλοί αμυντικά, αλλά και επιθετικά. Είναι γρήγοροι παίκτες, με άψογη τεχνική και τακτική συμπεριφορά. Διακρίνονται στο 1vs1 (ένας με έναν).

ΑΜ-ΧΑΦ = Αμυντικό Χαφ
Είναι ο παίκτης που ενώνει την άμυνα με το κέντρο, γι’αυτό και το όνομά του έχει μέσα αυτές τις δύο λέξεις: χαφ = half = κέντρο, αμυντικό διότι είναι ο κεντρικός που είναι προς την άμυνα και έχει αμυντικά κυρίως καθήκοντα. Το αμυντικό χαφ πρέπει να διαθέτει άριστη τεχνική και ποδοσφαιρική ευφυία. Οργανώνει τους συμπαίκτες του στο κέντρο και ενώνει τους αμυντικούς με του κεντρικούς, μειώνοντας έτσι τις αποστάσεις. Έχει αποτελεσματικές επεμβάσεις, ενώ είναι ο ποδοσφαιριστής που δέχεται συνήθως κάρτα σε ένα παιχνίδι.

ΚΕΝ = Κεντρικός – Μέσος
Είναι ποδοσφαιριστής με άριστη φυσική κατάσταση, οργανωτικός και με πολύ καλή τεχνική κατάρτιση. Από αυτόν περνάει η μπάλα για να πάει στην επίθεση. Είναι δημιουργικός και μαζί με τους υπόλοιπους κεντρικούς αποτελούν την πρώτη ζώνη άμυνας. Όταν η ομάδα πραγματοποιεί οργανωμένη επίθεση, βρίσκονται κόντα στην αντίπαλη περιοχή και στηρίζουν τους επιθετικούς με κάθετες και κρυφές μεταβιβάσεις.

Δ-ΧΑΦ = Δεξί Χαφ  - Δεξιός Κεντρικός – Ακράιος Κεντρικός – Ακραίο Χαφ
Α-ΧΑΦ = Αριστερό Χαφ – Αριστερός Κεντρικός – Ακραίος Κεντρικός – Ακραίο Χαφ
Είναι συνήθως οι ποδοσφαιριστές με την καλύτερη τεχνική κατάρτιση. Άψογη τεχνική, πολύ καλή φυσική κατάσταση και ποδοσφαιρικό θράσος είναι τα στοιχεία που πρέπει να έχουν οι ακραίοι κεντρικοί. Στηρίζουν πολύ την ομάδα αμυντικά, καθώς αμύνονται τόσο όταν αμύνονται οι κεντρικοί, όσο και όταν αμύνονται οι ακραίοι αμυντικοί, τους οποίους και στηρίζουν. Το αδιάκοπο τρέξιμο στην πλευρά για την καλύψη της θέσης είναι ο λόγος που συνήθως έχουν την περισσότερη κόπωση, σε σχέση με τους άλλους ποδοσφαιριστές.

10αρι = Δεκάρι – Κεντρικός Επιθετικός Μέσος
Στη θέση αυτή κάποτε αγωνίζονταν ποδοσφαιριστές που ήταν τρομεροί τεχνίτες με ταχύτατη σκέψη, όμως αργοί στο τρέξιμο. Συνήθως σε όλες τις ομάδες ήταν ο δημιουργός των περισσοτέρων τερμάτων και ο παίκτης που αναλάμβανε τα στημένα της ομάδας. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο όμως, το Δεκάρι έχει βελτιώσει την ταχύτητα του, αφού χρειάζεται να πιέζει ψηλά μαζί με τον επιθετικό και να προσπαθεί να κερδίζει την πρώτη αντίπαλη κάθετη πάσα. Επίσης εκτός από δημιουργός, τώρα πια είναι και κρυφός επιθετικός, καθώς κινείται στην πλάτη του επιθετικού όταν αυτός καταφέρει να απασχολήσει τους δυο κεντρικούς αμυντικούς με την κίνησή του.

Δ-ΕΧ = Δεξί εξτρέμ
Α-ΕΧ = Αριστερό Εξτρέμ
Δε διαφέρει από τη θέση του Ακραίου Χαφ (Δ-ΧΑΔ και Α-ΧΑΦ). Η διαφορά είναι ότι έχει περισσότερη ευθύνη στην επιθετική λειτουργία μιας ομάδας. Είναι οι ποδοσφαιριστές που μαζί με τον επιθετικό θα πιέσουν από νωρίς τον αντίπαλο και θα ανεβάσουν την υπόλοιπη ομάδα. Κρατώντας τη θέση τους αναγκάζουν τον αντίπαλό αμυντικό να μην ανέβει, και έτσι ποτέ δε θα αποκτήσει η αντίπαλη ομάδα υπεραριθμία στην επίθεση.

ΕΠ = Επιθετικός (Center For)
Ο επιθετικός είναι αυτός που πρέπει να σκοράρει. Ικανός μέσα στη μεγάλη περιοχή, στο κράτημα της μπάλας, στο ψηλό παιχνίδι, στη σχέση 1:1 και 1:2, στο σουτ, στη δημιουργία και εκμετάλλευση χώρου. Ο καλός επιθετικός φέρνει νίκες στην ομάδα.

ΠΕΡ-ΕΠ = Περιφερειακός Επιθετικός
Είναι ο επιθετικός που παίζει εκτός περιοχής συνήθως και πίσω από τον βασικό επιθετικό. Λειτουργεί σαν δεύτερο 10αρι, που όμως απασχολεί τους αμυντικούς της αντίπαλης ομάδας με σκοπό να δημιουργείται κενό για τον βασικό επιθετικό. Είναι επιδέξιος με τη μπάλα, με πολύ καλό σουτ και κεφαλιά. Του αρέσει να παίζει γρήγορα τη μπάλα, με λίγες επαφές. Στηρίζει με τις κινήσεις του τους ακραίους παίκτες, ενώ είναι αυτός που θα ζητήσει την πρώτη κάθετη πάσα από τους κεντρικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου